Wat is Doedels?

Doedels is een praktische en herkenbare methode om mensen met ernstige meervoudige beperkingen het leven actiever te laten beleven. Heleen Bense en Marianne van Vuuren ontwikkelden Doedels. Doedels stimuleert de zintuigen van mensen met ernstige meervoudige beperkingen en geeft hen plezier. De methode bestaat uit een handboek met twaalf thema's. In elk thema staat een activiteit in en om het huis centraal. Twee voorbeelden:

  • Bij het thema 'Ramen Lappen' kijkt Gwen naar Marianne die de ramen schoonmaakt met de spons. Marianne beweegt de spons langzaam en voorspelbaar. Gwen kan de handeling goed volgen. Marianne helpt Gwen daarna met het wissen van het raam, door haar arm te leiden in een heel rustig tempo. Door dit te herhalen leert Gwen hoe ze kan meehelpen de ramen in deze activiteit te wissen.
  • Ellen hoort thuis dat haar vader de kamer stofzuigt. Dit overkomt haar. Ze hoort wel lawaai, ze ruikt de stofzuiger, maar wordt niet bij het stofzuigen betrokken. Bij het thema ‘Stoffen en zuigen' mag Ellen de stofzuiger aanraken, zelf aanzetten met behulp van een knop, de zuigkracht voelen op haar kleding en zien hoe de confetti van haar benen weggezogen wordt.

Doedels wordt in de groep aangeboden, omdat zo onderlinge interactie en imitatie kan ontstaan. Het aanbieden van de materialen gebeurt 1 op 1. Want ieder mens is anders en wil op zijn/haar manier benaderd worden.

Om u te helpen Doedels in uw eigen organisatie toe te passen is het Doedels handboek ontwikkeld. Het boek staat vol praktische tips om tijdens de activiteiten de materialen creatief en gevarieerd te gebruiken. De tips zijn voorzien van helder duidelijk fotomateriaal. Lees hier meer over het handboek. Naast het handboek is er ook training over Doedels.

Contactpersoon

Tryfena de Greef-Elings
trainer Methode Doedels
06 270 25 990 (ma, di, do)
[email protected]